
73 Courses
Bitkisel Üretim
Bu ders kapsamında muzun tanımı, önemi, botanik özellikleri, bakımı, besleme, hasat konuları, hastalık ve zararlıları anlatılmaktadır.
Bitkisel Üretim
Bu ders kapsamında tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında genel bilgi, tohumla (generatif) üretim ve vejetatif (çelikle) üretim, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde yer seçimi, hasat toplanması ve kurutulması hakkında bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Bu ders kapsamında bezelye bitkisinin önemi, dünyada ve ülkemizde bezelye tarımı ve yetiştiriciliği, kullanım alanları konuları hakkında bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Örtü altı yetiştiriciliği hem topraklı hem de topraksız ortamda yapılmaktadır. Örtü altı yetiştiriciliğinde yüksek verim ve kaliteli üretim
yapılabilmesi için ışık, sıcaklık, nem ve hava gibi iklim faktörlerinin kontrol
altında tutulması gerekir.
Bitkisel Üretim
Bu ders kapsamında domates yetiştiriciliğinde domates bitkisinin bitkisel özellikleri,çeşitleri, ekolojik istekleri, bakım işlemleri, yaygın görülen hastalık ve zararlılar ile hasat işlemleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Nar Yetiştiriciliği eğitiminde, bahçe tesisi, narda kültürel işlemler ve hasat işlemleri ile iligi bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Mercimek Yetiştiriciliği eğitimi kapsamında mercimeğin tanımı, tarihçesi, morfolojisi, ekim işlemleri, bakımı, hasat harmanı ve mercimekte görülen hastalık ve zararlılarla ilgili bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Bu eğitimde; salamura tipi siyah zeytin işleme (Gemlik Metodu, Hava Verilen Ortamda İşleme), sele zeytini işleme, teneke tipi siyah zeytin işleme (salamuralı, salamurasız), yuvarlama/çevirme zeytin, zeytinlerin ambalajlanması, depolanması gibi konular anlatılacaktır.
Bitkisel Üretim
Asmalarda Yaz ve Kış Budaması her bölgede olduğu gibi özellikle Çukurova Bölgesi gibi erkenci çeşitlerin yetiştirildiği ve örtü altı yetiştirme sistemlerinin kullanıldığı bölgelerde önemli bir konudur. Budama teknikleri verimi etkileyen en önemli hususlardandır.
Bitkisel Üretim
Meyve ağaçlarında aşılama çeşitlerinden göz aşısı fidan elde etmede ve fidan üretiminde oldukça önemli bir tekniktir. Bu eğitimde göz aşıları hakkında temel bilgiler verilmekte ve bu bilgilerle göz aşılarının uygulamada kolayca yapılabilmesi hedeflenmektedir.
Bitkisel Üretim
Bağcılıkta Çelikle Çoğaltma tekniği diğer çoğaltma tekniklerinde olduğu gibi yeni bir fidan üretme ve fidan sayısını artırmak amacıyla yapılır. Bu bölümde asmalarda çelikle çoğaltma anlatılmaktadır.
Bitkisel Üretim
Bu eğitimde ekim nöbeti ile ilgili bilgilerle birlikte önemli yemeklik tane bitkilerden biri olan nohutun yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Bu eğitim kapsamında Soya yetiştiriciliğindeki genel bilgiler ve teknik uygulamalardan bahsedilmiştir.
Bitkisel Üretim
Bu eğitim kapsamında arpa yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Bu eğitim kapsamında yetiştiriciliği yaygın olan tropikal meyvelerden pitaya, mango, passiflora,ananas, longan ve litchi hakkında bazı bilgiler verilmiştir.
Bitkisel Üretim
Bu eğitim kapsamında silajlık soyanın önemi, ülkemizde silajlık soya çeşitleri, silajlık soya yetiştiriciliği ve soya silajı yapım teknikleri konuları anlatılmıştır.
Bitkisel Üretim
Buğday insanlar için en önemli karbonhidrat, protein ve vitamin kaynağıdır. Buğday insan gıdası, hayvan yemi ve sanayi ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Özellikle B ve D vitaminleri bakımından zengindir. Üretilen buğdayın önemli bir miktarı makarna yapımında kullanılmaktadır.
Bitkisel Üretim
Yem bitkileri; Tarla ve çayır-mera arazilerinde doğal olarak bulunan veya kültüre alınan otobur çiftlik hayvanlarının yaşamlarını sürdürmeleri ve beklenen ürünleri verebilmeleri için organizmalarına almak zorunda oldukları maddeleri yapılarında bulunduran belirli sınırlar içinde yedirildiklerinde, hayvan sağlığına ve ürünlerine zararı olmayan bitkilerdir. Ülkemizde ağırlıklı olarak geleneksel yem bitkisi olarak kabul edilen yonca, adi fiğ ve korunga tarımı yapılmaktadır.
Tarih boyunca karpuzun ticareti gelişmiş ve ticareti dünya genelinde dağılmıştır Karpuz taze meyve olarak, karpuz suyu, karpuz reçeli, yağı tohumlar, çekirdeği çerez olarak tüketildiği gibi , dış kabuğu hayvan yemi olarak ve bira yapımında, şurup yapımında, turşu yapımında, tohumlarından ilaç yapımında kullanılmaktadır. Karpuz insan sağlığı açısından da son derece önemlidir. Bu eğitimde karpuz yetiştiriciliği hakkında bilgiler yer almaktadır.
Çayır mera yönetimini; Çayır mera ile ilgili genel tanımlar, önemi ve çayır meraların kullanılması, yabancı ot mücadelesi, gübreleme ile sulama ve son olarak çayır mera ıslahı konu başlıkları altında inceleyeceğiz.